000001649 001__ 1649 000001649 005__ 20250211155844.0 000001649 0247_ $$a10.34989/swp-2013-24$$2DOI 000001649 035__ $$a10.34989/swp-2013-24 000001649 041__ $$aeng 000001649 084__ $$aE Macroeconomics and Monetary Economics$$03005 000001649 084__ $$aE3 Prices, Business Fluctuations, and Cycles$$03029 000001649 084__ $$aE31 Price Level; Inflation; Deflation$$03031 000001649 084__ $$aM Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics$$03447 000001649 084__ $$aM1 Business Administration$$03450 000001649 084__ $$aM11 Business Administration$$03452 000001649 084__ $$aO Economic Development, Innovation, Technological Change, and Growth$$o3568 000001649 084__ $$aO4 Economic Growth and Aggregate Productivity$$o3598 000001649 084__ $$aO47 Empirical Studies of Economic Growth; Aggregate Productivity; Cross-Country Output Convergence$$o3604 000001649 245__ $$aIs There a Quality Bias in the Canadian CPI? Evidence from Micro Data 000001649 269__ $$a2013 000001649 300__ $$a1 online resource (iii, 14 pages plus tables) 000001649 336__ $$aText 000001649 347__ $$bPDF 000001649 520__ $$aRising consumer prices may reflect shifts by consumers to new higher-priced products, mostly for durable and semi-durable goods. I apply Bils’ (2009) methodology to newly available Canadian consumer price data for non-shelter goods and services to estimate how price increases can be divided between quality growth and price inflation. I find that less than one-third of observed price increases during model changeovers should be attributed to quality growth. This implies overall price inflation close to inflation measured by the official index. I conclude that, according to Bils’ methodology, the quality bias is not an important source of potential mismeasurement of CPI inflation in Canada.$$7Abstract 000001649 520__ $$aLa hausse des prix à la consommation s’explique peut-être par le déplacement des achats des ménages vers de nouveaux produits - surtout durables et semi-durables - assortis de prix plus élevés. L’auteur applique la méthodologie de Bils (2009) à de nouvelles données canadiennes sur les prix des biens et services non liés au logement afin d’estimer la part des augmentations imputable à l’amélioration de la qualité plutôt qu’à l’inflation pure. Il montre que moins du tiers des hausses observées lors de changements de modèles peut être attribué à l’effet qualité. Le taux d’inflation véritable serait donc proche du taux mesuré par l’indice officiel. Sur la base de la méthodologie de Bils, l’auteur conclut que l’effet qualité n’est pas une source potentielle importante de biais dans le calcul de l’indice des prix à la consommation au Canada.$$7Résumé 000001649 540__ $$aCreative Commons Attribution 4.0 International$$uhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode$$fCC-BY-4.0 000001649 6531_ $$aInflation and prices 000001649 6531_ $$aPotential output 000001649 6531_ $$aInflation et prix 000001649 6531_ $$aProduction potentielle 000001649 7001_ $$aKryvtsov, Oleksiy 000001649 789__ $$w1701-9397$$2ISSN$$eIsPartOf 000001649 8301_ $$aStaff Working Paper 000001649 8301_ $$aDocument de travail du personnel 000001649 8564_ $$uhttps://www.oar-rao.bank-banque-canada.ca/record/1649/files/wp2013-24.pdf$$91c963d60-4ad7-42e2-b2ef-fbee1e5d4b39$$s692657$$zFile Source: Bank of Canada website, 2024 000001649 909CO $$ooai:www.oar-rao.bank-banque-canada.ca:1649$$pbibliographic 000001649 980__ $$aStaff Research 000001649 980__ $$aRDM 000001649 991__ $$aPublic